Woda mineralna z magnezem - właściwości zdrowotne

    Home    0 Komentarze
Woda mineralna z magnezem - właściwości zdrowotne

Woda mineralna to doskonałe źródło magnezu i innych składników mineralnych. Pijąc wodę dostarczamy do organizmu spore ilości cennych pierwiastków, minimalizując ryzyko ich niedoboru i kompleksowo wspomagając zdrowie. Naprawdę warto pić wodę mineralną - zarówno sama woda, jak i zawarte w niej jony są nam potrzebne do życia.

Zawartość magnezu w leczniczej wodzie mineralnej

Lecznicza woda mineralna jest doskonałym źródłem przyswajalnego magnezu. Zawartość magnezu w wodzie wysokozmineralizowanej przekracza 200 mg magnezu/ l. A to oznacza, że regularne picie takiej wody pozwala zapobiegać niedoborom magnezu i wapnia, a także innych cennych pierwiastków. Woda z magnezem dostarcza naturalnej, najlepiej przyswajalnej postaci kationów magnezowych. Porównaniu zawartości magnezu w wodzie mineralnej i w suplementach diety powinno towarzyszyć uwzględnienie przyswajalności magnezu. Magnez w wodzie mineralnej przyswajalny jest w wysokim stopniu, zwłaszcza, że występuje z takimi pierwiastkami wspomagającymi jego wchłanianie jak wapń.

Ile jest magnezu w wodzie mineralnej?

Wody mineralne wyróżniają się wysoką zawartością jonów magnezowych. W wodzie mineralnej magnez może występować około 50 - 100 mg magnezu. Z kolei woda lecznicza zawiera ponad 200 mg magnezu na litr.

Jakie jest dziennie zapotrzebowanie na magnez?

Zalecane dzienne spożycie magnezu dla poszczególnych grup wiekowych przedstawia się następująco:

  • do 6 miesiąca życia – 30 mg
  • od 7 do 12 miesiąca – 75 mg
  • od 1 do 3 roku – 80 mg
  • od 4 do 8 roku – 130 mg
  • od 9 do 13 roku – 240 mg
  • od 14 do 18 roku – 360 mg dziewczęta, 410 mg chłopcy
  • kobiety do 30 r. ż. – 310 mg, powyżej 30 r. ż. – 320 mg
  • kobiety w ciąży – 360 mg
  • kobiety karmiące piersią – 320 mg
  • mężczyźni do 30 r. ż. – 400 mg, powyżej 30 r. ż. – 420 mg.

Bogatymi źródłami magnezu w diecie są wody mineralne, orzechy (włoskie, nerkowce), migdały, pestki dyni, kakao, pełne ziarna zbóż. Spore ilości magnezu zawierają także zielone liście warzyw, awokado, brązowy ryż, ryby, drób, strączki i banany.

Jaki jest wpływ magnezu na organizm człowieka?

Magnez jest pierwiastek wpływającym kompleksowo na funkcjonowanie całego organizmu. Reguluje funkcjonowanie wielu tkanek, narządów i układów. Zbyt niski poziom magnezu w organizmie może zaburzać funkcjonowanie tych układów. Nic dziwnego - magnez jest koenzymem dla około 300 enzymów aktywnie uczestniczących w licznych procesach fizjologicznych. Magnez wspomaga funkcjonowanie układu sercowo - naczyniowego. Wpływ magnezu na obniżanie ciśnienia krwi może przekładać się na redukcję ryzyka udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca czy udaru mózgu. Magnez jest ponadto niezbędny w procesie aktywności elektrycznej mięśnia sercowego, a także hamowaniu agregacji płytek krwi. Korzystny wpływ magnezu na układ krążenia wynikać może także z redukowania ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 oraz zespołu metabolicznego. Suplementowanie magnezu skutkuje obniżeniem poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz wzrostem poziomu cholesterolu HDL. Takie zmiany lipidogramu są szczególnie pożądane u diabetyków, u których zaburzenia lipidogramu i powstałe w ich konsekwencji schorzenia układu serca występują częściej niż w populacji ogólnej.

Istnieją dowody na to, że osoby dotknięte migrenami znacznie częściej doświadczają niedoborów magnezu. Może to wynikać z genetycznie uwarunkowanego zaburzania wchłaniania magnezu, ale także nadmiernego wydalania magnezu generowanego stresem czy niewłaściwie zbilansowanej diety. Zastosowanie magnezu może sprawdzić się jako profilaktyka napadów migrenowych. Suplementowanie magnezu przekłada się na spadek częstości ataków migrenowych. Magnez może sprawdzić się nie tylko w profilaktyce migren – doraźne stosowanie magnezu w czasie ataku migreny także może przynieść korzyści. Suplementowanie magnezu osobom doświadczającym bólu migrenowego przyczyniło się do zredukowania bólu.

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to dolegliwość powszechnie występująca u kobiet w okresie reprodukcyjnym. Na skutek zmian hormonalnych charakterystycznych dla drugiej fazy cyklu dochodzi do pogorszenia nastroju, rozdrażnienia, bolesności piersi i zatrzymywanie wody w organizmie. U kobiet dotkniętych zespołem napięcia przedmiesiączkowego stwierdza się niższy poziom magnezu.

Mitochondria to organelle komórkowe odpowiedzialne za syntezę energii oraz redukowanie stresu oksydacyjnego. Prawie 1/3 komórkowego magnezu zgromadzona jest właśnie w mitochondriach. Niedobór magnezu przekłada się do pogorszenia wydajności mitochondriów oraz nadmiernej produkcji reaktywnych form tlenu. A nasilenie takiego stresu oksydacyjnego skutkować może większą częstością powstawania uszkodzeń lipidów czy DNA. Magnez może wspomagać funkcjonowanie mitochondriów i ograniczać stres oksydacyjny.

U młodych zdrowych osób poziom magnezu utrzymuje się na względnie stałym poziomie, natomiast wraz z wiekiem dochodzi do fizjologicznego spadku poziomu magnezu w przestrzeni zewnątrz – i wewnątrzkomórkowej. Z tego względu w populacji ludzi w starszym wieku powszechnie występują niedobory magnezu. A zbyt niski poziom tego pierwiastka sprzyja ograniczeniu potencjału antyoksydacyjnego mitochondriów i nasileniu procesów starzenia się organizmu. Możliwa jest zatem dwukierunkowa zależność między obniżonym poziomem magnezu a nasileniem procesów starzenia się organizmu.

Zbyt niska podaż magnezu w okresie ciąży może skutkować rozwojem takich powikłań jak nadciśnienie i stan przedrzucawkowy, nieprawidłowości w obrębie łożyska czy poród przedwczesny. Ponadto suplementowanie magnezu w czasie ciąży może nieznacznie ograniczać ryzyko opóźnienia rozwoju płodu.

Uzupełnienie niedoboru magnezu przy pomocy wody mineralnej

Przyczyny niskiego poziomu magnezu w organizmie są zróżnicowane. Jedną z nich jest zbyt niska podaż magnezu w diecie. Czynnikami ograniczającymi przyswajalność magnezu z diety są m. in. fityniany, błonnik oraz wysoka zawartość tłuszczów. Przyswajalność magnezu ograniczana jest także podczas nadużywania alkoholu czy kawy. Kolejnym czynnikiem sprzyjającym niedoborowi magnezu to zaburzenia wchłaniania w przewodzie pokarmowym, np. w przebiegu celiakii, choroby Crohna czy chorób zapalnych jelit. Niski poziom magnezu w organizmie może być ponadto konsekwencją nasilonej utraty magnezu z organizmu drogą układu pokarmowego lub moczowego. Tu wymienić należy takie przyczyny jak:

  • biegunki i wymioty
  • niewydolność nerek
  • cukrzyca
  • stosowanie leków przeczyszczających i pobudzających diurezę.

Kolejne przyczyny hipomagnezemii to ostre zapalenie trzustki czy nadczynność przytarczyc.

O niedoborze magnezu, czyli hipomagnezemii mówimy wówczas, gdy poziom magnezu we krwi jest niższy niż 0,66 mmol/ l. Hipomagnezemia objawia się na wiele sposobów. Najczęstsze symptomy to:

  • zaparcia,
  • bóle głowy,
  • osłabienie,
  • rozdrażnienie i nerwowość,
  • skurcze mięśni i osłabienie siły mięśniowej,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • zaburzenia pamięci i koncentracji,
  • utrata apetytu,
  • mniejsza odporność na stres,
  • nadciśnienie,
  • arytmia,
  • zaburzenia lipidogramu (wzrost poziomu trójglicerydów i cholesterolu),
  • ograniczona tolerancja glukozy i insulinooporność,
  • osteoporoza,
  • komplikacje położnicze.

Składniki mineralne w wodzie z magnezem

Wody mineralne, które cechują się wysoką zawartością magnezu, stanowią ponadto bogate źródło innych składników mineralnych. Zazwyczaj są to jony wapnia, potasu, sodu czy chlorku. Wapń wspomaga pracę układu sercowo - naczyniowego, wzmacnia kości i zęby, warunkuje prawidłową pracę mięśni. Ponadto pierwiastek ten uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi. Wapń może łagodzić objawy alergii, normalizuje wartość ciśnienia krwi, aktywuje wiele enzymów i wpływa na przebieg syntezy hormonów. Zbyt niska podaż wapnia może prowadzić do zaburzeń krzepnięcia krwi i krwawień, osłabienia kości i zębów, zaburzeń pracy serca czy zmęczenia.

Sód i potas to najważniejsze elektrolity, odpowiadające za utrzymanie równowagi wodno - elektrolitowej. Pierwiastki te są ze sobą powiązane i utrzymują tzw. potencjał błonowy, czyli odpowiednią różnicę w stężeniu jonów dodatnich i ujemnych zlokalizowanych wewnątrz i na zewnątrz błon komórkowych. Jony potasu dominują wewnątrz komórek, a jony sodowe - w środowisku pozakomórkowym. Wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo - naczyniowego, a także mięśniowego.

Dlaczego woda mineralna to dobre źródło magnezu?

Zawartość magnezu w wodach mineralnych jest naprawdę spora, a w związku z tym, że w ciągu dnia możemy wypić nawet 1,5 - 2 l wody mineralnej, dostarczamy w ten sposób magnez i wapń, a także potas i sód w optymalnych ilościach. Ponadto można sięgać po wody lecznicze, cechujące się najwyższą zawartością składników mineralnych.

Przyswajalność magnezu z diety może być ograniczona obecnością błonnika czy kwasu fitynowego. Bywa bowiem tak, że magnez i kwas fitynowy występują w jednym produkcie. Pijąc wodę mineralną o wysokiej zawartości magnezu eliminujemy ten problem, dbając o doskonałą przyswajalność magnezu.

Jaka jest najlepsza woda z magnezem

Najlepszym źródłem magnezu są wody wysokozmineralizowane. Jaka jest najlepsza woda mineralna z magnezem? Dobrze jest, gdy proporcje jonów magnezu i wapnia są zbliżone do 1: 2. Właśnie takie proporcje tych składników mineralnych sprawiają, że są one w wysokim stopniu przyswajalne przez organizm.

Komentarze
Zaloguj się lub zarejestruj.
Projekty UE