Naturalne wody mineralne z Polski

Zakopiańska woda mineralna

56,00 zł
Wyświetl dostępne warianty
0,5 l - gazowana (opak. 48 szt.) 56,00 zł
Dodaj
0,5 l - niegazowana (opak. 48 szt.) 56,00 zł
Dodaj

Woda mineralna Rabka Zdrój

60,00 zł
Wyświetl dostępne warianty
0,5 l - gazowana (opak. 48 szt.) 60,00 zł
Dodaj
0,5 l - niegazowana (opak. 48 szt.) 60,00 zł
Dodaj

Wody mineralne

Woda jest bardzo istotna dla organizmu człowieka. Jej brak jest dość szybko odczuwany jako bóle głowy, zaburzenia pamięci czy wysychanie skóry. Z tego też powodu należy stale i regularnie nawadniać organizm. Średnia ilość jej zalecanego, dziennego spożycia wynosi około 2 litrów, a z tego co najmniej połowę powinna stanowić zdrowa woda mineralna. Uzupełnia ona dietę o makroelementy i mikroelementy, które stanowią podstawę gospodarki organizmu człowieka.

Co to są wody mineralne?

Wodą mineralną nazywa się wodę, która zawiera minimum 1000 mg różnych składników mineralnych na każdy litr cieczy. Wśród nich można wyróżnić aż 70 pierwiastków oraz substancji, jednak większość z nich występuje w śladowych ilościach i nie ma aż tak dużego znaczenia.

Właściwości wody mineralnej

W wodzie mineralnej powinien się znajdować także przynajmniej jeden składnik w ilości, jaka zapewni prozdrowotne działanie wody. Istotne jest również, że wszelkie minerały znajdują się w postaci zjonizowanej. Jest to forma łatwo przyswajalna przez organizm, co stanowi tak dużą siłę wód mineralnych.

Najważniejsze minerały w wodzie mineralnej

Kilka szczególnych minerałów i mikroskładników, jakie występują w wodzie mineralnej, ma szczególne znaczenie dla zdrowia. Warto zwrócić uwagę, czy wybrana woda posiada je w swoim składzie i w jakiej ilości.

  • Magnez. Jest to bardzo cenny składnik, który uczestniczy w wielu reakcjach biochemicznych odpowiedzialnych za układ odpornościowy oraz nerwowo-mięśniowy. Dlatego też brak tego pierwiastka może przejawiać się bolesnymi skurczami mięśni. Dziennie organizm potrzebuje aż 300 mg magnezu. W dobrej wodzie mineralnej zawartość tego pierwiastka sięga 50 mg/l.
  • Wapń. Budulec kości oraz zębów, odpowiedzialny również za serce i prawidłową przemianę materii. Znany jest z działania antyalergicznego, ale potrafi również pomagać na stany zapalne. Zapotrzebowanie organizmu sięga 1200 mg wapnia. W wodzie mineralnej dobrej jakości powinno się go znaleźć powyżej 150 mg/l.
  • Wodorowęglany. Neutralizują kwasy żołądkowe oraz obniżają poziom cukru. Mają również pozytywny wpływ na trawienie. Dla osób cierpiących na nadkwasotę zaleca się wodę mineralną zawierającą powyżej 1000 mg/l wodorowęglanów.
  • Sód. Odpowiada za wchłanianie składników odżywczych, bierze też udział w pracy mięśni. Jest to istotny składnik pod kątem równowagi wodno-elektrolityczne organizmu, przez co zbyt duża jego zawartość może być równie niedobra, jak jego niedobory. Osoby, które cierpią na nadciśnienie tętnicze, powinny pilnować, by ich woda zawierała minimum 200 mg/l tego pierwiastka.

Wpływ wody mineralnej na organizm

Wody mineralne posiadają bardzo dużo mikro i makroskładników, co pozytywnie wpływa na równowagę wodno-elektrolitową organizmu. Regularne spożywanie większej ilości wody mineralnej uzupełnia niedobory składników i pozwala utrzymać ciało w dobrej kondycji, co także przekłada się na profilaktykę wielu chorób związanych z brakiem określonych składników mineralnych.

Rodzaje wód mineralnych

Oficjalnie rozróżnić można następujące wody mineralne.

  • Wysokozmineralizowane, posiadające od 1500 do 4000 mg minerałów i mikroskładników na litr cieczy. Nazywane są one również wodami twardymi i nadają się doskonale do uzupełniania zapotrzebowania organizmu na różne składniki w niej zawarte.
  • Średniozmineralizowane, w których zawartość minerałów sięga od 500 do 1500 mg/l. Ich wpływ na równowagę elektrolityczną w organizmie jest niewielki. Tego rodzaju wody nie mają już tak dobrego wpływu na zdrowie, jednak są smaczniejsze od ostatniej grupy.
  • Niskozmineralizowane, posiadające poniżej 500 mg minerałów na litr cieczy stanowią już tak naprawdę grupę wód źródlanych. Nadają się one do nawadniania organizmu, jednak nie mają praktycznego znaczenia przy uzupełnianiu mikro i makroskładników.
  • Stołowe, które są sztucznie mineralizowane w procesie wzbogacania.

Ten podział może wprowadzać sporo nieporozumień i dlatego warto dokładnie sprawdzić, jak dużą zawartość minerałów ma woda, którą się kupuje.

Określenie jej jako mineralna niekoniecznie musi oznaczać, że jest ona zdrowa.

Wody mineralne można podzielić również ze względu na ilość rozpuszczonego w niej dwutlenku węgla. Otrzymamy wtedy wody:

  • gazowane, które bardziej orzeźwiają. Dodatkowo zawartość dwutlenku węgla hamuje rozwój bakterii oraz przedłuża trwałość wody;
  • niegazowane, bardziej odpowiednie dla osób cierpiących na nadkwasotę, wrzody na żołądku oraz posiadające problemy związane z krtanią i gardłem.

Występowanie wód mineralnych

Wody mineralne pochodzą od wód opadowych, które dostały się w głąb ziemi pomiędzy szczelinami skalnymi.

Tam zostały mocno nasycone dwutlenkiem węgla, dzięki czemu mogły rozpuszczać związki mineralne napotkane na swojej drodze. Od budowy geologicznej ziemi zależy więc, jaki skład będzie posiadać woda.

W Polsce większość źródeł wód mineralnych pochodzi z południa, z obszarów Sudetów oraz Karpat, gdzie istnieją najlepsze warunki do ich naturalnej mineralizacji.

Jakie wody mineralne są najzdrowsze?

Im więcej składników mineralnych posiada woda, tym jest ona zdrowsza dla organizmu.

Warto też dopasować skład swojej wody do diety, jaką się prowadzi, aby uzupełniała ona największe niedobory składników mineralnych. Aby szybko określić, czy dana woda w ogóle będzie pomagała we wprowadzeniu równowagi wodno-elektrolitycznej organizmu, należy sprawdzić, czy jest ona wysokomineralizowana.

Projekty UE