Człowiek składa się nawet w 70% z wody. Dlatego też przyjmowanie odpowiedniej ilości tej cieczy każdego dnia jest bardzo istotne i zapobiega odwodnieniu, którego skutkami będą bóle głowy oraz wysychanie skóry i błony śluzowej. Zaleca się wypijanie dwóch litrów płynów dziennie, z czego połowa powinna stanowić czysta woda mineralna lub źródlana.
Pojęcie wody źródlanej pojawiło się w polskich przepisach dopiero w 1997 roku. Nazwą tą została oznaczona naturalna woda niskozmineralizowana, która pochodzi ze źródła podziemnego. Co istotne, skład chemiczny wód źródlanych nie może ulegać zbyt dużym wahaniom.
Wody źródlane charakteryzują się niską zawartością minerałów oraz mikro i makroskładników. Górną granicą jest tu zawartość 500 mg takich substancji na litr wody. Ta sama woda, rozlana do mniejszych butelek o pojemności do dwóch litrów, nazywana będzie naturalną wodą mineralną niskozmineralizowaną, natomiast w pojemnikach pięciolitrowych i większych nosić będzie już nazwę wody źródlanej. Warto też zauważyć, że woda źródlana ma delikatniejszy smak.
Często można spotkać się z pojęciem wody stołowej. Jest to woda sztucznie mineralizowana. Jej podstawę stanowi zawsze czysta, naturalna woda źródlana, która jest następnie wzbogacana o odpowiednie minerały i w takiej formy podawana do spożycia. Taki sposób działania pozwala dodawać do wody najbardziej pożądane minerały oraz mikro i makroskładniki.
Woda źródlana posiada niewielkie ilości minerałów i składników uzupełniających zapotrzebowanie organizmu człowieka. Natomiast dużą wartością wód źródlanych jest to, że pochodzą z głębokich warstw ziemi, gdzie były dobrze izolowane od czynników zewnętrznych. Dzięki temu są one niezwykle czyste i nie zawierają żadnych zanieczyszczeń chemicznych ani szkodliwych dla człowieka mikroorganizmów (wirusów i bakterii).
Zalecana ilość wody do spożycia każdego dnia to dwa litry – z tego co najmniej połowę powinna stanowić naturalna woda mineralna lub źródlana. Wiele osób wykorzystuje wody źródlane do przyrządzania kawy oraz herbaty, głównie ze względu na jej delikatniejszy smak oraz niespotykaną czystość pod względem zanieczyszczeń chemicznych. Inną zaletą tej wody jest fakt, że nie musi być ona przegotowywana przed spożyciem.
Warto wiedzieć, że naturalną wodę źródlaną można podawać również małym dzieciom, które nie ukończyły jeszcze dwunastego miesiąca życia. W takim przypadku warto poszukać butelki oznaczonej rekomendacją Instytutu Matki i Dziecka.
Odpowiedni sposób picia wody, by nie dopuścić do odwodnienia, jest niezwykle ważny. Woda stanowi bowiem większą część ludzkiego organizmu.
Brak dostatecznej ilości wody ma ogromny wpływ na zdrowie oraz samopoczucie. Dość szybko pojawiają się też pierwsze objawy jej niedoboru w organizmie.
Dzienna zalecana ilość spożywanej wody dotyczy umiarkowanej temperatury oraz średniej aktywności fizycznej. Jest to więc orientacyjna wartość, którą należy zweryfikować pod kątem warunków zewnętrznych. W czasie upałów dużo łatwiej się odwodnić ze względu na zwiększoną potliwość, podobnie jest w przypadku dużego wysiłku, np. uprawiania sportu. Mało tego – zapotrzebowanie na wodę różni się również zależnie od płci, wieku czy stanu fizjologicznego. Dlatego też każdy człowiek powinien ustalić dokładnie swoją własną odpowiednią ilość.
Nie należy też czekać z piciem, aż pojawi się silne pragnienie. O wiele lepiej sprawdza się regularne picie wody w stałych odstępach czasowych przez cały dzień. Dodatkowo nie powinno być to zachłanne wlewanie w siebie całych szklanek, a raczej popijanie małymi łykami. W ten sposób najbardziej efektownie można nawodnić swój organizm.
Regularne spożywanie naturalnej wody źródlanej ma ogromny wpływ na samopoczucie. Co możemy dla siebie zrobić?
Także wygląd może się znacząco zmienić przy regularnym spożywaniu naturalnej wody mineralnej niskozmineralizowanej.