Znaczenie odpowiedniego nawodnienia organizmu podczas ciąży
Podczas ciąży, utrzymanie prawidłowego poziomu nawodnienia organizmu zarówno dla kobiety, jak i rozwijającego się dziecka jest niezmiernie istotne. Już podczas pierwszej wizyty lekarskiej, ginekolog zwraca na to uwagę. Niestety, spożywanie zbyt małej ilości płynów prowadzi do dehydratacji, co żeby stało się jeszcze bardziej niebezpieczne w ostatnim okresie ciąży. Podczas tego okresu, kobieta powinna pić za dwoje, głównie aby jej organizm mógł lepiej radzić sobie z przyspieszoną przemianą materii. Woda nie tylko pomaga utrzymać nawodnienie, ale także sprzyja usuwaniu toksyn i szkodliwych produktów metabolizmu.
Wpływ spożycia odpowiedniej ilości płynów na układ moczowy
Istotne jest także zwrócenie uwagi na układ moczowy kobiety w ciąży, który jest w tym czasie szczególnie narażony na infekcje. W przypadku spożycia zbyt małej ilości płynów, mocz staje się gęstszy, co może prowadzić do zapalenia pęcherza oraz innych infekcji dróg moczowych. Na poziom mineralny w naszym organizmie wpływa każda komórka, w której znajdują się rozpuszczone sole mineralne tworzące elektrolity. Zależnie od ich poziomu i stężenia, wpływają one na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i ciągłość procesów metabolicznych.
Zgodnie z interpretacją prof. dr hab. n. med. Światosława Ziemlańskiego z Instytutu Żywności i Żywienia, „woda nie tylko gasi pragnienie, ale jest również ważnym czynnikiem dostarczającym wiele potrzebnych składników odżywczych utrzymujących prawidłową gospodarkę elektrolityczną. Wybierając wodę do picia, należy zwracać uwagę na jej skład mineralny, gdyż to właśnie on warunkuje zdrowotne oddziaływanie wody na organizm”.
Właściwy wybór płynów do spożycia podczas ciąży
Oprócz ilości potrzebnych płynów, ważna jest jakość tego co spożywamy. Należy odstawić wszelkiego typu kolorowe gazowane napoje, takie jak cola, które zawierają kofeinę, ponieważ prowadzi ona do odwapniania organizmu. W pierwszym trymestrze ciąży warto zrezygnować także z kawy i czarnej herbaty, a zamiast tego sięgnąć po wodę wysokozmineralizowaną, herbatę miętową, która dodatkowo wspomaga pracę żołądka, szczególnie w przypadku mdłości oraz rumianek, który uspokoi nerwy.
Ciąża – szczególny okres wymagający większej ilości witamin i minerałów
Ciąża to okres, kiedy organizm kobiety wymaga większej ilości składników odżywczych, zwłaszcza witamin i minerałów. Szczególnie istotne są takie elementy jak żelazo, magnez oraz wapń, który jest niezbędny do budowy powstającego nowego organizmu. Jod w ciąży jest również niezwykle istotny, biorąc pod uwagę jego rolę w produkcji hormonów tarczycy, które regulują metabolizm, pracę układu nerwowego i mięśniowego oraz krążenie krwi.
W celu naturalnego uzupełnienia diety w te niezbędne składniki, warto zaopatrzyć się w wodę leczniczą Hanna, która dostarczy niezbędnych minerałów w odpowiednich ilościach. Każda kobieta w ciąży powinna jednak skonsultować tę decyzję ze swoim lekarzem prowadzącym.
Podsumowując, wodę w ciąży należy pić, aby:
- zapobiec odwodnieniu zwłaszcza gdy dokuczają mdłości
- zapobiec zaparciom. Warto wiedzieć, że podwyższony progesteron rozluźnia jelita i jeśli pija się zbyt mało, stolec jest gęstszy i trudniej o wypróżnienie. Picie wody w dużych ilościach przynajmniej częściowo łagodzi problemy z trawieniem
- zapobiec obrzękom, bowiem woda oczyszcza organizm z toksyn gromadzących się w przestrzeniach międzykomórkowych
- zapobiec suchości skóry, ponieważ to właśnie woda dostarcza odpowiednie nawilżenie naszej skórze od wewnątrz
Zachęcam do skorzystania z naturalnych dobrodziejstw matki Ziemi i wypróbowania wody leczniczej Hanna. Pamiętajmy jednak aby stosowanie wód leczniczych skonsultować wcześniej z lekarzem.