Produkty bogate w magnez

    Home    0 Komentarze
Produkty bogate w magnez

Magnez, to jeden z biopierwiastków, którego większość z nas ma w organizmie zbyt mało.
W reklamach, gazetach w każdej aptece słyszymy o magnezie. Chcąc sobie pomóc suplementujemy go, staramy się w tej naszej codzienności jakoś zadbać o odpowiedni poziom magnezu. Zawsze oczywiście to jest jakiś sposób. Jednak ciekawa jestem kto jeszcze wie gdzie znajdziemy naturalnie występujący magnez? Jakie produkty są bogate w ten cudowny pierwiastek? Czy w końcu dlaczego w ogóle magnez jest tak ważny w naszej codziennej diecie?

Magnez, zaliczany do najcenniejszych biopierwiastków, pełni w ludzkim organizmie wyjątkową rolę. Bierze udział w przebiegu fotosyntezy, uczestniczy w ważnych reakcjach enzymatycznych. Aktywuje, jak dotychczas udało się ustalić, ponad 320 enzymów. Coraz lepsze metody badań analitycznych umożliwią zapewne odkrycie nowych właściwości tego niezwykłego pierwiastka który, jak mówił prof. Julian Aleksandrowicz, jest „królem życia“- prof. dr hab. Alfred Graczyk

Rola magnezu w organiźmie:

-Decyduje o zdolności układu: kostnego, nerwowego, trawiennego, krążenia
-Zwlacza miażdzycę
-Wzmacnia nasze mechanizmy obronne
-Przeciwdziała procesowi starzenia się
-Zmniejsza podatność organizmu na powstanie nowotworów
-Synteza kwasów tłuszczowych
-Zwiększa wydajność mózgu
-Stabilizuje układ nerwowy
-Zmniejsza ciśnienie krwi
-Przeciwdziała nadkrzepliwości krwi
-Hamuje tworzenie się kamieni nerkowych
-Stanowi czynnik wzrostu
-Chroni przed pierwiastkami toksycznymi: takimi jak ołów czy rtęć
-Reguluje napięcie mięśni: działa rozkurczowo i rozluźniająco
-Reguluje pracę tarczycy
-Rozszerza drogi oddechowe, wspomagając leczenie astmy

Objawy niedoboru magnezu:

-Skurcze mięśni
-Drganie powiek
-Zmęczenie
-Bóle głowy/migreny
-Brak koncentracji
-Trudności w zasypianiu
-Kłopoty z pamięcią

Przyczyny niedoboru magnezu:

-Stres
-Małe stężenie potasu we krwi
-Duże spożycie kawy, która wypłukuje magnez
-Niedostateczne dostarczanie magnezu wraz z pożywieniem
-Antykoncepcja hormonalna
-Zła dieta
-Zbyt duże spożycie wypłukujących magnez z ustroju napojów słodzonych typu cola

Dzienne zapotrzebowanie na magnez:

Magnez należy do pierwiastków słabo przyswajalnych. Z pokarmów wchłania się go zaledwie 15-40 proc.
- dla dzieci do 6. miesiąca życia-około 50 mg na dzień
-dla młodzieży- 6-10 mg/kg wagi ciała
-Dla ludzi pracujących w warunkach ekstremalnych- 15-20 mg/kg wagi ciała
-Dla matek ciężarnych i karmiących- 450-600 mg na dzień

Produkty bogate w magnez:

-Kakao
-Kasze zwłaszcza gryczana
-Orzechy
-Fasola
-Płatki owsiane
-Czekolada
-Ciemne pieczywo
-Ryby np. makrela czy dorsz
-Szpinak
-Banany
-Sery żółte
-Mleko
-Jajka
-Ciecierzyca
-Natka pietruszki

Osobną kwestią są wysoko zmineralizowane wody:

Jedną z najlepszych metod na dostarczanie codziennie magnezu jest picie wody mineralnej wysoko zmineralizowanej lub leczniczej o dużej zawartości magnezu jak np. Woda Szczawa II. Wodę mineralną musimy pić codziennie, także przy okazji uzupełniania ilości magnezu w krwi nawodnimy się. Jeśli woda, na którą się zdecydujemy w składzie będzie posiadała duże ilości magnezu wtedy wystarczy jak wypijemy butelkę 1,5 l. Natomiast jeśli chodzi o wody lecznicze, Szczawa II stanowi bogactwo naturalnego magnezu dlatego warto poddać się raz na dwa miesiące kuracji tą wodą.

Komentarze
Zaloguj się lub zarejestruj.
Projekty UE