Rola żelaza w organiźmie

    Home    0 Komentarze

Mikroelementy to składniki mineralne, których potrzebuje organizm by prawidłowo funkcjonować. Stanowią między innymi materiał budulcowy komórek, obecne są w hormonach i niektórych enzymach. Organizm stale je wydala poprzez mocz, pot czy kał, dlatego muszą być ciągle dostarczane wraz z pożywieniem.

Fe-Ferrum (łac.)

Żelazo wchodzi w skład hemoglobiny, jest składnikiem niezbędnym do transportu tlenu w organizmie. Kluczowe jest także do tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. Stanowi składnik wielu enzymów i białek. Bierze udział w syntezie DNA. Żelazo to składnik konieczny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, ma również duży wpływ na budowę skóry, paznokci, włosów.

Niestety jest to mikroelement trudno przyswajalny. Wiele osób zmaga się ze słabą przyswajalnością żelaza czy nawet jego niedoborami, anemią. W normalnych warunkach człowiek przyswaja 10% żelaza. Żelazo spożywane wraz z pokarmem występuje w dwóch formach: hemowej (20% przyswajalności) i niehemowej (5% przyswajalności). Hemowe żelazo występuje w mięsie zwłaszcza czerwonym i podrobach. Natomiast niehemowa forma tego mikroelementu znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego.

Dobrze wiedzieć: Jeżeli podczas jednego posiłku razem z produktem dostarczającym żelazo niehemowe spożyjemy mięso lub Wit. C to podniesiemy naturalnie przyswajalność żelaza.

Rola żelaza w organizmie:

- Utrzymywanie odpowiednich funkcji fizycznych i intelektualnych
- Właściwości przeciwutleniające,
- Niezbędne do wytwarzania hemoglobiny i pewnych enzymów
- Odgrywa rolę w zwalczaniu bakteri i wirusów-potrzebne do zachowania odporności
- Pomaga w utrzymaniu zdrowej wątroby
- Jest obecne w enzymach odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg procesów termoregulacji
- Jako składnik cytochromów bierze udział w przenoszeniu elektronów.
- Bierze udział w tworzeniu składników krwi, takich jak erytrocyty i leukocyty

Niedobory żelaza prowadzą do:

-Zmniejszenia wydolności fizycznej,
-Objawów zaburzenia funkcji ośrodkowego układu nerwowego
-Obniżenia metabolizmu poprzez spadek stężenia hormonów tarczycy
-Suchej skóry
-Kruchych paznokci
-Bladości
-Bólów i zawrotów głowy
-Zwiększonej podatności na infekcje i przeziębienia
-Zaburzeń rytmu serca

Jakie jest średnie zapotrzebowanie dzienne na żelazo?

-15 do 20 mg

Źródła żelaza w diecie:

-Mięso
-Wątroba
-Ryby
-Żółtko jaj
-Ser żółty i biały
-Orzechy laskowe
-Mleko
-Wody lecznicze szczawy
-Warzywa strączkowe
-Brokuły
-Szpinak
-Koper i nać pietruszki
-Suszone figi i morele

Mając to wszystko na uwadze może warto poświęcić kilka chwil tygodniowo aby dobrze skomponować posiłek tak aby był on bogaty w różne minerały, witaminy, mikroelementy i prawidłowo dobrany pod względem przyswajalności.

Komentarze
Zaloguj się lub zarejestruj.
Projekty UE