Niedobór jodu- przyczyny, objawy, leczenie


Jod to jeden z najistotniejszych pierwiastków, który jest niezbędny do prawidłowego działania naszego organizmu. Jego niedostatek wpływa na stan naszego zdrowia fizycznego i psychicznego.

Jod jest niezbędny do prawidłowego działania tarczycy u człowieka – gruczołu odpowiedzialnego za prawidłową przemianę materii, regulującego funkcje układu nerwowego. Bez jodu niemożliwa jest produkcja tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3) – są to hormony konieczne do tego, aby prawidłowo funkcjonowały wszystkie komórki w naszym organizmie. Szacuje się, że obecnie ponad 1,5 miliard ludzi zamieszkuje na obszarach ubogich w jod. Oznacza to, że wielu z nich choruje na tarczycę lub też jest zagrożona nieprawidłowym działaniem gruczołu.

Jakie są objawy niedoboru jodu?

Jednym z najczęstszych objawów niedoboru jodu jest przybieranie na wadze. Brak jodu wpływa również na zwiększone zmęczenie, brak energii, zniechęcenie. Lekarze często wspominają także o uczucia chłodu, który towarzyszy nam przez cały dzień. Niedostateczna ilość jodu odbija się także na stanie naszej skóry – jest ona sucha, podatna na uszkodzenia, często zaczerwieniona. Brak jodu w organizmie odbija się również na naszym zdrowiu psychicznym – pierwiastek ten wspomaga działanie układu nerwowego, usprawnia nasze myślenie, uspokaja, wpływa na rozwój inteligencji u dzieci. Kiedy brak jodu u dzieci możliwe jest zahamowanie ich rozwoju fizycznego oraz intelektualnego.

Przewlekły niedobór jodu powoduje powstawanie wola u dorosłych osób. Jest to objaw powiększającej się tarczycy, która zwiększa swoją powierzchnię aby móc lepiej wchłaniać ten pierwiastek.

Niedobór jodu może zagrażać osobom mieszkającym na południu kraju, z dala od morza. Zagrożone niedoborami są również osoby przebywające na diecie bezsolnej oraz unikające w posiłkach ryb i owoców morza.

Jak uzupełnić niedobór jodu w organizmie?

Uzupełnianie jodu w organizmie to przede wszystkim spożywanie produktów bogatych w ten pierwiastek. Warto spożywać takie produkty jak: świeży dorsz, halibut, mintaj, ser gouda, wędzony łosoś, kefiry, maślanka, brązowy ryż, chleb żytni. Kupując sól sprawdzajmy, czy jest ona jodowana – to jeden ze skuteczniejszych sposobów na szybkie uzupełnienie tego pierwiastka.
Doskonałą metodą na dostarczenie jodu do organizmu jest także picie wody leczniczej o wysokim stężeniu jodu.

WODY LECZNICZE MOGĄ BYĆ STOSOWANE W WARUNKACH DOMOWYCH. PRZEZNACZONE DLA OSÓB W KAŻDYM WIEKU ZARÓWNO U DZIECI, DOROSŁYCH ORAZ OSÓB STARSZYCH.